Izstrelitev satelita NEMO-HD prestavljena

Zaradi širjenja COVID-19 so v ponedeljek, 16. 3. 2020, v vesoljskem centru CSG za nedoločen čas prekinili vse aktivnosti, tudi priprave na izstrelitev Vega VV16, ki je bila načrtovana 23. 3. 2020. Naš satelit NEMO-HD je že integriran na nosilno strukturo rakete. Po uspešnih enomesečnih pripravah na izstrelišču Kourou v Francoski Gvajani so manjkali samo še trije dnevi do enkapsulacije satelitov in teden dni do izstrelitve.

Začetek testiranj na izstrelišču

V torek, 18. 2. 2020 smo pričeli s funkcionalnimi testiranji satelita na izstrelišču.

Testiranje satelita NEMO-HD v čisti sobi.

Testiranje satelita NEMO-HD v čisti sobi.

NEMO-HD že v Francoski Gvajani

Prvi slovenski mikrosatelit NEMO-HD je v ponedeljek, 17. 2. 2020, prispel na izstrelišče Kourou v Francoski Gvajani, od koder bo 23. 3. 2020 izstreljen v s soncem sinhrono orbito (SSO 500 km LTDN 10:30).

Paket s satelitom je v Kourouju pričakala naša sodelavka Ana Urbas.

 

 

Radarski posnetki poplavljanja reke Drave

Zaradi dolgotrajnega močnega deževja so vodotoki v sredini novembra močno narasli, nekaj rek je tudi poplavljalo. Objavljamo časovno vrsto radarskih posnetkov poplav v okolici Zlatoličja na Štajerskem, kjer je reka Drava 17. in 18. novembra prestopila svoje bregove.  Radarski posnetki, ki jih je posnel satelit Sentinel 1, so za razliko od optičnih posnetkov neodvisni od vremena in svetlobnih pogojev, kar pomeni, da posnetek Zemljinega površja lahko naredimo tudi, ko območje prekrivajo oblaki ali ponoči.

Drava poplave - november 2019

Satelitski posnetki požara v Kaliforniji

Požar v Kaliforniji, viden na posnetkih satelita Sentinel-2. Zaradi suhe vegetacije in močnega vetra so požari težko obvladljivi in se hitro širijo.

2019-10-27, Sentinel-2A L1C, True color

2019-10-27, Sentinel-2A L1C, True color

2019-10-27, Sentinel-2A L1C, SWIR

Cvetenje alg na Blejskem jezeru

Letos avgusta se je na Blejskem jezeru prekomerno razmnožila zlato rjava planktonska alga Dinobryon sertularia, kar je zaznal tudi satelit Sentinel 2. Razraščanje alg v jezeru je razvidno iz vegetacijskega indeksa NDVI (ang. Normalised Difference Vegetation Index), ki temelji na razmerju med vrednostmi odbojnosti svetlobe v rdečem in bližnjem infrardečem delu spektra. Temnejša kot je barva jezera, večja je količina alg v vodi.

Alge Bled 2019

Požar na Krasu viden tudi iz vesolja

Posnetki satelita Sentinel 2 razkrivajo obseg požara, ki je 21. avgusta 2019 zajel gozd v okolici Pomnika braniteljem slovenske zemlje na Cerju v občini Miren-Kostanjevica na Krasu. Spodaj je primerjava posnetkov pred (19. 8. 2019) in po požaru (27. 8. 2019). Požarišče je bolj kot iz posnetkov v območju vidne svetlobe razvidno iz kombinacije posnetkov v bližnji infrardeči (NIR) in kratkovalovni infrardeči svetlobi (SWIR).

RGB12Satelitski posnetek območja požara zajet v vidni svetlobi pred (18.8.2019) in po požaru (27.8.2019).

SWIR12

Satelitski posnetek območja požara zajet v kratkovalovni infrardeči svetlobi pred (18.8.2019) in po požaru (27.8.2019). Na desni sliki so bele lise oblaki, temno zelene lise njihove sence, območje, ki ga je zajel požar, pa je obarvano rjavo.

 

Datum izstrelitve satelita NEMO-HD prestavljen

11. julija 2019 je podjetju Arianespace po 14 zaporednih uspešnih poletih spodletel poizkus 15. izstrelitve rakete Vega, ki naj bi v Zemljino orbito ponesla satelit Združenih arabskih emiratov Falcon Eye 1. Dokler ne bo zaključena preiskava in odkrit vzrok neuspele izstrelitve, so vsi nadaljnji poleti rakete Vega zadržani, tudi izstrelitev mikro satelita NEMO-HD, ki je bila sicer predvidena za začetek septembra 2019.

Pogodba za izstrelitev satelita NEMO-HD podpisana

Direktor Centra odličnosti VESOLJE-SI prof. Tomaž Rodič je danes podpisal pogodbo z Arianespace za izstrelitev prvega slovenskega mikrosatelita NEMO-HD. Izstrelitev sofinancira Republika Slovenija.

Podpis pogodbe 3

Foto: MGRT

Vlada odobrila sredstva za izstrelitev satelita NEMO-HD

Na današnji seji se je Vlada RS seznanila z informacijo o izvedbi projekta Izstrelitev satelita NEMO-HD ter odobrila financiranje projekta v višini 1,9 milijona evrov. Satelitske slike, ki bi jih zagotavljal satelit NEMO-HD, so dovolj velike ločljivosti, da bi kot dopolnjevalni element omogočale uporabo satelitskih podatkov pri izvajanju politik EU v skladu z obstoječo strategijo EU.

Namen satelita je tehnološka demonstracija interaktivnega daljinskega zaznavanja s kombinacijo multispektralne in video kamere visoke ločljivosti. Gre za nov koncept, ki z nadgrajevanjem standardnih rešitev omogoča razvoj specializiranih, nišnih aplikacij, ki jih uveljavljeni sateliti ne pokrivajo.

Slovenski satelit NEMO-HD bo dopolnjeval evropski sistem Copernicus s sateliti Sentinel v mikro-makro smislu in s tem zagotavljal lastni vir podatkov za potrebe kmetijstva, gozdarstva, urbanizma, transporta in ekologije v Sloveniji in drugih državah s podobnimi potrebami.

Izstrelitev satelita je pomembna tudi za Republiko Slovenijo kot državo, saj se bi s tem država vključila v krog držav, ki imajo delujoče satelite v vesolju. Za primerjavo: Slovenija v tem pogledu zaostaja za Republiko Češko za 40 let.

Več o satelitu si lahko preberete tukaj.

Vir: MGRT