CO VESOLJE-SI na EUSALP konferenci na Brdu pri Kranju

CO VESOLJE-SI se je predstavil na Konferenci ob zagonu Strategije EU za Alpsko makroregijo (EUSALP) na Brdu pri Kranju. V njenem okviru sodeluje pet članic EU (Nemčija, Francija, Italija, Avstrija in Slovenija), Liechtenstein in Švica, vključuje pa 48 regij. Gostitelj konference, ki jo je organiziralo zunanje ministrstvo v sodelovanju z Evropsko komisijo, je bil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, udeležile pa so se je evropski komisarki za regionalno politiko in za promet Corina Creţu in Violeta Bulc, ministrica Alenka Smerkolj ter več kot 500 drugih visokih predstavnikov sodelujočih držav in regij, EU institucij, gospodarstva, civilne družbe in nevladnih organizacij.  V okviru panelne razprave Izobraževanje in spodbujanje znanja je kot primer dobre prakse prof. dr. Tomaž Rodič predstavil Center odličnost VESOLJE-SI.

IMG_5694 IMG_5697 IMG_5701 IMG_5674  IMG_5681 IMG_5682

Vesoljske tehnologije za pametna mesta

Center odličnosti VESOLJE-SI se je udeležil konference Informacijska družba 2015 na Inštitutu Jožef Stefan, kjer smo na delavnici Pametna mesta in skupnosti kot razvojna priložnost Slovenije (PMiS) predstavili možnosti uporabe vesoljskih tehnologij v pametnih mestih in skupnostih.

Uporaba satelitskih tehnologij pri načrtovanju trajnostnih mest in skupnosti ima velik potencial. Število delujočih velikih in malih satelitov je v porastu. V kombinaciji z množično zbranimi podatki satelitski posnetki predstavljajo bazo podatkov za številne analize in aplikacije, ki predstavljajo podporo pametnemu urbanističnemu načrtovanju, prilagajanju podnebnim spremembam in izboljšujejo kvaliteto življenja znotraj pametnih skupnosti.

VESOLJE-SI s svojim mikro satelitom za opazovanje Zemlje, zemeljsko postajo, multidisciplinarnim laboratorijem, avtomatskim procesiranjem satelitskih posnetkov ter distibucijskim sistemom, ki temelji na spletnih in mobilnih aplikacijah, zagotavlja celovito verigo od vesoljskih tehnologij do končnemu uporabniku prijaznih podatkov in izvedenih informacij. Ažurne geolocirane informacije so ključnega pomena za dobro organizirana pametna mesta in skupnosti. Naše strokovno znanje omogoča obdelavo satelitskih posnetkov v skoraj realnem času ter ekstrakcijo iskanih informacij iz tega hitro rastočega vira podatkov.

P1080869_

Dr. Martin Lamut med predstavitvijo.

Predavanje D. Oberhettingerja iz JPL, NASA: Extreme Engineering – Adventures in Deep Space

Center odličnosti VESOLJE-SI in Univerza v Ljubljani vabita na
PREDAVANJE

»Extreme Engineering – Adventures in Deep Space«
David Oberhettinger
Chief Knowledge Officer, NASA JPL

Predavanje bo v četrtek, 10. septembra 2015, ob 10. uri v Svečani dvorani Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, Jamova 2.
Predavanje bo v angleškem jeziku in bo predvidoma trajalo eno uro. Vljudno vabljeni. Prosimo, da svojo udeležbo napoveste na info@space.si.

JPL Oberhettinger _ VABILO NA PREDAVANJE

Predavanje prof. dr. Antona Mavretiča: Petdeset leta dela v elektronski industriji in na univerzah v ZDA

Napovedujemo predavanje akad. prof. dr. Antona Mavretiča z naslovom »Petdeset let dela v elektronski industriji in na univerzah v ZDA«, ki ga v petek, 4. 9. 2015, ob 11:00 v predavalnici MMD na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani organizirata IEEE in UL FE.

Prof. dr. Anton Mavretič nam bo predstavil svoje delo in v ZDA, kjer je preživel svojo celotno kariero. Pri tem bo izpostavil, v katerih vidikih se možnosti za študij, strokovno in raziskovalno delo, tehnološki razvoj in karierni napredek razlikujejo od tistih, ki smo jih vajeni doma v Sloveniji. Njegova zgodba bo razkrila tudi podrobnosti o sodelovanju z industrijo, prijavljanju patentov, zahtevah študentov po odličnih pedagogih in o sorodnih temah. Akad. prof. dr. Mavretič se veseli stika z obiskovalci, predvsem z mladimi, in od njih pričakuje spontano diskusijo.

Dr. Mavretič se je rodil leta 1934 na Boldražu pri Metliki v Beli krajini. V Ljubljani je študiral na Fakulteti za elektrotehniko, nato pa se je leta 1957 preselil v ZDA, kjer je diplomiral in leta 1968 tudi doktoriral. Zaposlil se je na MIT (Massachusetts Institute of Technology) v centru za raziskave vesolja. Med bogatim raziskovalnim delom je posebej odmevno načrtovanje enega od instrumentov na vesoljskem plovilu Voyager. Deloval je tudi na univerzi v Harvardu na centru za astrofiziko, od jeseni leta 1980 pa je bil profesor na oddelku za elektrotehniko in računalništvo na Univerzi v  Bostonu. Od upokojitve 1995 je še naprej dejaven tako v industriji kot tudi pri vrhunskih akademskih raziskavah. Je dopisni član SAZU, član Svetovnega slovenskega kongresa in prejemnik Srebrnega reda za zasluge Republike Slovenije. Njegov polni življenjepis je na voljo na naslovu http://www.sazu.si/o-sazu/clani/anton-mavretic.html.

Vljudno vabljeni!

Vir: http://www.ieee.si/component/content/article/143-predavanje-petdeset-leta-dela-v-elektronski-industriji-in-na-univerzah-v-zda

Predavanje ob 50. obletnici prvega vesoljskega sprehoda

Vljudno vabljeni v  sredo, 18. marca, ob 18. uri v Veliko dvorano Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani, Ciril-Metodov trg 1, na elektronsko razstavo ODPRTO VESOLJE, ki bo posvečena 50. obletnici prvega vesoljskega sprehoda. Podvig je izvedel legendarni kozmonavt Aleksej Arhipovič Leonov. Predaval bo slovenski novinar Vojko Kogej.

Razstavo je pripravil moskovski Memorialni muzej kozmonavtike.

Vljudno vabljeni!

Vstop prost.

http://dic.academic.ru/pictures/enc_biography/0af55342.jpg

European Space Expo v Ljubljani 6.-15. 3. 2015

Oglejte si in doživite pomen vesoljskih programov za življenje na Zemlji.

Potujoča interaktivna razstava s pomočjo vsakdanjih primerov in številnih razstavnih predmetov predstavlja Evropski vesoljski program.

S pomočjo bogate in interaktivne avdiovizualne vsebine se seznanite z delovanjem satelitskih tehnologij in njihove uporabe na najrazličnejših področjih, npr. pri organizaciji prometa, spremljanju podnebnih sprememb, podpori humanitarne pomoči idr.

Najbolj impresivna med eksponati razstave sta hologram OmniGlobe, interaktivni 3-D model Zemljine atmosfere, ter maketa satelita Galileo.

V okviru razstave bodo vsak dan med 17:30 in 19:00 organizirana kratka poljudnoznanstvena predavanja, kjer bodo domači strokovnjaki, inženirji in znanstveniki predstavili slovenske aktivnosti in dosežke na temo vesoljskih znanosti in tehnologij.

Razstavo organizira Evropska komisija z namenom obveščanja evropskih državljanov o koristi in uporabi vesoljskih programov na Zemlji.

Vstop prost.

Ljubljana_ESE_Webbanner_SL

CO VESOLJE-SI gostil DLR

CO VESOLJE-SI je ta teden gostil strokovnjake za daljisko opazovanje Zemlje iz nemškega DLR-ja. Namen obiska je bila predstavitev dela obeh centrov ter iskanje potencialnih možnosti poslovnega sodelovanja. Gostje so si ogledali tudi našo zemeljsko postajo v Pomjanu.

P1080456

 

 

Center odličnosti VESOLJE-SI na Sredozemskem dnevu obale

S prireditvijo Sredozemski dan obale Republika slovenija obeležuje prvo ratifikacijo Protokola o celovitem upravljanju z obalo, katerega pobudnica in prvopodpisnica je bila prav naša država. Dogovori med deležniki in udeleženci prireditve so botrovali vsebinskim sklopom, ki bodo služili kot predlog Republike Slovenije Evropski komisiji ob pripravi vsebinskih okvirov za izvajanje Jadransko-jonske direktive za obdobje 2014 do 2020.

Lani (18.9.2013) je čast organizacije pripadla našemu centru odličnosti ter partnerjem, letos pa je ta potekla predvsem v organizaciji Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Prireditev je bila priložnost za preverbo stanja pri izvajanju večih direktiv povezanih z upravljanjem z morjem in obalo ter zaledjem (ICZM, CISE, MSP), kakor tudi za preverbo stanja na različnih povezanih projektih, ter za potrditev programov za izvajanje Jadransko-jonske strategije in drugih čezmejnih in medregijskih povezav. Glede na poglobljeno razpravo udeležencev, je v kratkem pričakovati, da se bo Center odličnosti VESOLJE-SI s partnerji tudi izvedbeno vključil v izvajanje tehnološko zahtevnih in s satelitskimi tehnologijami podkrepljenih projektov pri izvajanju monitoringa in hitrega obveščanja v zvezi s stanjem na Jadranskem morju in priležnimi obalami ter zaledjem. Priprave na to že potekajo v obliki verifikacije tehnoloških komponent in procesov, od sprejemne satelitske postaje na Pomjanu, preko procesne verige za samodejno obdelavo satelitskih podatkov, do široke distribucije in implementacije pri končnih uporabnikih.

dr. Mitja Bricelj, MKO, je predstavil prispevek Modra rast in Strategija EU za Jadransko-jonsko makroregijo

dr. Mitja Bricelj, MKO, je predstavil prispevek Modra rast in Strategija EU za Jadransko-jonsko makroregijo

Udeleženci Sredozemskega dneva obale v Pretorski palači v Kopru

Udeleženci Sredozemskega dneva obale v Pretorski palači v Kopru

mag. Luka Štravs (MKO) v predstavitvi Direktive o poplavah

mag. Luka Štravs (MKO) v predstavitvi Direktive o poplavah