Zemeljska postaja

 

V okviru delovnega paketa je bila postavljena zemeljska postaja za komunikacije s širokim spektrom akademskih in komercialnih satelitov. Investicija je strateško izjemno pomembna, ker omogoča prenos podatkov tako znanstvenikom s področij daljinskega zaznavanja, meteorologije in astrofizike kakor tudi razvijalcem novih tehnologij.

Zemeljska postaja je sestavljena iz dveh anten, manjša nameščena na strehi Fakultete za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani bo dolgoročno namenjena predvsem oddajanju, večja nameščena pri Pomjanu bo namenjena izključno sprejemanju satelitskih signalov.

Trenutno je zemeljska postaja v testiranju. Pričakujemo, da bo operativna v letu 2013.

Z dobro poziconirano in prilagodljivo zemeljsko postajo, ki bo pokrivala področja Alp, Panonske nižine in Sredozemlja, bo Center odličnosti Vesolje-SI postal izjemno zanimiv za mnoge razvojno-raziskovalne skupine po svetu in jim bo nudil podporo pri komunikacijah z njihovimi sateliti med preleti področij, ki jih bo postaja pokrivala. S tem se bodo odprle možnosti dostopa do različnih podatkov, znanj, tehnologij in servisov, ki bodo imele visoko dodano vrednost ne samo za slovenske vesoljske aktivnosti, temveč tudi za članice ESA in širšo svetovno skupnost.