Zemeljska postaja Axyom

V okviru projekta Center odličnosti je bila postavljena zemeljska postaja za komunikacije s širokim spektrom akademskih in komercialnih satelitov. Investicija je strateško izjemno pomembna, ker omogoča prenos podatkov tako znanstvenikom s področij daljinskega zaznavanja, meteorologije in astrofizike kakor tudi razvijalcem novih tehnologij.

Zemeljska postaja je sestavljena iz dveh anten, manjša, nameščena na strehi Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, je dolgoročno namenjena predvsem oddajanju, večja, nameščena pri Pomjanu, je namenjena izključno sprejemanju satelitskih signalov.

Zemeljska postaja testno obratuje od leta 2013.

Z dobro pozicionirano in prilagodljivo zemeljsko postajo, ki pokriva področja Alp, Panonske nižine in Sredozemlja, je Center odličnosti Vesolje-SI postal izjemno zanimiv za mnoge razvojno-raziskovalne skupine po svetu in jim nudi podporo pri komunikacijah z njihovimi sateliti med preleti področij, ki jih postaja pokriva. S tem so se odprle možnosti dostopa do različnih podatkov, znanj, tehnologij in servisov, ki imajo visoko dodano vrednost ne samo za slovenske vesoljske aktivnosti, temveč tudi za članice ESA in širšo svetovno skupnost.