Daljinsko zaznavanje

Daljinsko zaznavanje se ukvarja s pridobivanjem informacij o površju Zemlje z zaznavanjem in zapisovanjem odbite ali sevane energije v vidnem, infrardečem in mikrovalovnem delu elektromagnetnega spektra.

Meteorologija

Meteorologi pri svojem delu za spremljanje vremena uporabljajo satelitske posnetke, ki kažejo trenutne razmere, za potrebe napovedi pa je potrebno upoštevati mnogo širši nabor podatkov – večina je pridobljena s satelitskimi senzorji in s sondiranjem navzdol skozi ozračje.

Astrofizika

Astrofizika je pri proučevanju celostne podobe vesolja močno vezana na satelitsko tehnologijo, saj je atmosfera nepropustna v velikem delu elektromagnetnega spektra.

Tehnologije mikro in nano satelitov

Tehnologije mikro in nano satelitov bodo usmerjene na tehnike za natančno vodenje orbitalnih platform med interaktivnim daljinskim zaznavanjem in letenjem v formacijah.

Satelitske komunikacije, hibridne antene in radarske tehnologije

V okviru delovnega paketa bo razvita in postavljena zemeljska postaja za komunikacije s širokim spektrom akademskih in komercialnih satelitov.

Razvoj multidisciplinarnega laboratorija za testiranje vesoljskih tehnologij

Ustanovljen bo zemeljski laboratorij za raziskave visoko natančnega vodenja satelitov v zaprti zanki.

Sodelovanje v mednarodnih vesoljskih misijah

Center odličnosti Vesolje-SI bo sodeloval v številnih mednarodnih vesoljskih misijah na področju znanosti (Rave, GAIA, Kepler, Planck, Swift in Fermi) in novih tehnologij za interaktivno daljinsko zaznavanje (LAPAN-TUBSAT) ter avtonomno letenje v formacijah (PRISMA).

Prenos vesoljskih tehnologij na zemeljske aplikacije

Center odličnosti bo za prenos vesoljskih tehnologij na zemeljske aplikacije posredoval rezultate razvoja vesoljskih tehnologij s področij mikro in nano satelitov na področja zemeljskih aplikacij kot so telekomunikacije, strojništvo, elektrotehnika, biomedicina ipd.

Razširjanje RTD rezultatov

Rezultate razvojnih, znanstvenih in tehnoloških projektov bomo delili na različne načine.