Obisk Evropskega astronavtskega centra in Nemškega vesoljskega centra

Zmagovalni skupini natečaja Slovenija iz Vesolja 2012/2013 – skupina iz Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina in skupina iz Gimnazije Murska Sobota – sta 17. in 18.9.2013 obiskali Evropski astronavtski center (European Astronaut Centre – EAC) ter Nemški vesoljski center DLR (Das Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt – German National Aeronautics and Space Research Centre) v nemškem mestu Köln.

Prihod v DLR/EAC. Prihod v DLR/EAC v nemškem mestu Köln/Cologne. Foto: Erik Černigoj.

V torek, 17.9., nas je po 12-urni vožnji iz Ljubljane v popoldanskih urah v prostorih DLR School Lab-a pričakal g. Richard Bräucker, vodja DLR School Lab-a v Kölnu. V naslednji uri smo si nato pod njegovim vodstvom ogledali prostore Evropskega astronavtskega centra. Center je bil ustanovljen leta 1990, namenjen pa je usposabljanju in selekciji evropskih astronavtov. Urjenje med drugim poteka v modelu evropskega laboratorija na Mednarodni vesoljski postaji, Columbusu. Na Mednarodno vesoljsko postajo je bil pravi laboratorij priključen leta 2008.

EAC.

EAC2.

dlr_0092Opozorilna tabla pred modelom evropskega laboratorija na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), Columbusom.

Naslednji dan nas smo se v kampus DLR-ja pripeljali z namemon udeležbe v DLR School Lab-u. Laboratoriji za izvajanje različnih eksperimentov (DLR School Labs) s področja aeronavtike in vesoljskih tehnologij so namenjeni srednješolcem in starejšim osnovnošolcem, izbira eksperimentov pa je zares raznovrstna. Naša skupina je po uvodnem predavanju g. Bräuckerja sodelovala pri 4 eksperimentih: izkoristek gorivnih celic, nastanek kometa, vpliv mikrotežnosti na tekočine ter gravitacijska biologija.

DLR School Lab.Prostori DLR School Lab-a v Kölnu, na sredini centrifugator, ki zagotavlja pospeške do dvanajskratne težnosti. Foto: Erik Černigoj.
Uvodno predavanje.Uvodno predavanje. Foto: Erik Černigoj.

Zajem vzorca.

Eksperiment o gravitacijski biologiji.

Eksperiment o mikrotežnosti. Voda v sekundi mikrotežnosti.

Za konec obiska smo si ogledali še model vesoljskega plovila Rosetta, čigar glavni namen je pristanek na kometu Churyumov–Gerasimenko novembra 2014, ter kontrolno sobo, od koder bodo od januarja 2014 spremljali približevanje plovila kometu.

Skupinska fotografija.Skupinska fotografija pred vhodom DLR School Lab-a. Foto Erik Černigoj.