Slovenija v Misiji X: Treniraj kot astronavt

Misija X: Treniraj kot astronavt je 8-tedenski mednarodni izobraževalni izziv, ki pod vodstvom Ameriške vesoljske agencije NASA skuša k sodelovanju privabiti mlade med 8. in 12. letom starosti. Glavna poudarka Misije x sta telesna vadba in zdrava prehrana, učenci pa načela zdravega življenja spoznavajo skozi vesoljske vsebine kot so življenje na mednarodni vesoljski postaji in urjenje astronavtov za polet v vesolje.

V izzivu Misije X 2014 sodeluje 24 držav iz celega sveta, Slovenija je v projekt vključena prvo leto. Zastopa jo skupina učencev iz Osnovne šole Dobravlje, natančneje učenci podružnične šola Vrtovin. Skupina 13 učencev 1., 2., 3. in 4. razreda z učiteljicama Tanjo Maver Jamšek in Klementino Lemut si je nadela ime Ortaona Space Team. Kot zanimivost so povedali, da je Ortaona staro ime za naselje Vrtovin.

Projekt je zasnovan tako, da so praktične vadbe usmerjene v razvoj moči, vzdržljivosti, koordinacije, ravnotežja in prostorskega zavedanja, učenci pa ob tem razvijajo tudi občutek za skupinsko delo in znanstveno sklepanje. Opravljene naloge prinašajo točke, te pa bodo pomagale astronavtu Čarliju prehoditi pot do Lune.

Več o Misiji X si preberite na uradni spletni strani izziva. Spletna stran je na voljo v več jezikih.Vse vsebine v slovenskem jeziku bodo dokončno na voljo za Misijo X 2015.

Ortaona Space team.