Vesoljske tehnologije za pametna mesta

Center odličnosti VESOLJE-SI se je udeležil konference Informacijska družba 2015 na Inštitutu Jožef Stefan, kjer smo na delavnici Pametna mesta in skupnosti kot razvojna priložnost Slovenije (PMiS) predstavili možnosti uporabe vesoljskih tehnologij v pametnih mestih in skupnostih.

Uporaba satelitskih tehnologij pri načrtovanju trajnostnih mest in skupnosti ima velik potencial. Število delujočih velikih in malih satelitov je v porastu. V kombinaciji z množično zbranimi podatki satelitski posnetki predstavljajo bazo podatkov za številne analize in aplikacije, ki predstavljajo podporo pametnemu urbanističnemu načrtovanju, prilagajanju podnebnim spremembam in izboljšujejo kvaliteto življenja znotraj pametnih skupnosti.

VESOLJE-SI s svojim mikro satelitom za opazovanje Zemlje, zemeljsko postajo, multidisciplinarnim laboratorijem, avtomatskim procesiranjem satelitskih posnetkov ter distibucijskim sistemom, ki temelji na spletnih in mobilnih aplikacijah, zagotavlja celovito verigo od vesoljskih tehnologij do končnemu uporabniku prijaznih podatkov in izvedenih informacij. Ažurne geolocirane informacije so ključnega pomena za dobro organizirana pametna mesta in skupnosti. Naše strokovno znanje omogoča obdelavo satelitskih posnetkov v skoraj realnem času ter ekstrakcijo iskanih informacij iz tega hitro rastočega vira podatkov.

P1080869_

Dr. Martin Lamut med predstavitvijo.