NEMO-HD - mikrosatelit visoke ločljivosti za opazovanje Zemlje

Cel 2

Center odličnosti Vesolje-SI je razvil interaktivno satelitsko misijo za daljinsko zaznavanje z visoko natančnostjo, ki omogoča zajem multispektralnih podob zemeljske površine ter snemanje HD videa. Misija temelji na mikrosatelitu za opazovanje Zemlje NEMO-HD, ki ga je CO Vesolje-SI razvil v sodelovanju s kanadskim Space Flight Laboratorijem (SFL) Inštituta za vesoljske študije Univerze v Torontu.

Trenuten položaj NEMO-HD

STK_Slo

Zagon satelita

NEMO-HD je bil izstreljen iz vesoljskega centra CSG v Francoski Gvajani 3. septembra 2020 ob 3:51:10 po srednjeevropskem času. Približno štirideset minut po izstrelitvi se je ločil od nosilne strukture rakete Vega, kot je prikazano na video posnetku in pričel lastno pot po vesolju. Isto jutro je ob 10:45 priletel v območje naše UHF zemeljske postaje v Ljubljani, od koder smo mu poslali ukaz za zagon nadzornega računalnika, tako da se je že ob naslednjem preletu Slovenije ob 12:20 odzval zemeljski postaji v Pomjanu nad Koprom na frekvenci S in poslal prve podatke o stanju satelita.

Cel

NEMO-HD - glavne lastnosti

Satelit z višine 520 km dosega prostorsko ločljivost 2,8 m pankromatsko in 5,6 m multispektralno. Satelit ima dva optična instrumenta – ozkokotnega in širokokotnega. Ozkokotni instrument ima prostorsko ločljivost 5,6 m v štirih kanalih, ki odgovarjajo spektralnim kanalom Landsat-1, 2, 3 in 4 (420–520 nm, 535–607 nm, 634–686 nm, and 750–960 nm). Širokokotni instrument ima prostorsko ločljivost 40 m. Oba instrumenta lahko snemata tudi HD video z ločljivostjo 1920 x 1080 pikslov.

Koper

NEMO-HD dosežki v prvem letu od izstrelitve

NEMO-HD se je v prvem letu po izstrelitvi izkazal kot zelo zanesljiv, okreten in natančno vodljiv mikrosatelit za opazovanje Zemlje iz vesolja z večspektralnimi in video senzorji. Z njim smo v Centru odličnosti Vesolje-SI izvedli številne tehnološke demonstracije, ki dokazujejo, da smo dosegli velik potencial za nove večnamenske aplikacije daljinskega zaznavanja.