Predstavitev: Podjetje C-ASTRAL in brezpilotno letalo BRAMOR gEO

Ena izmed zmagovalnih ekip natečaja bo za nagrado prejela 3-dnevni obisk delavnice upravljanja z brezpilotnim letalom v podjetju C-ASTRAL.

V današnji novici tako predstavljamo omenjeno podjetje in brezpilotno letalo BRAMOR gEO, s katerim bodo, pod vodstvom zaposlenih, upravljali dijaki zmagovalne ekipe.

Podjetje C-ASTRAL, ustanovljeno leta 2007, ima sedež v Ajdovščini, njegov koncept pa je zasnovan okrog osnovne dejavnosti na področju robotske aeronavtike, t.i. brezpilotnih sistemov in njihovega razvoja, proizvodnje, prodaje ter leasinga in storitev, povezanih z njihovo uporabo.

Brezpilotni sistemi se uporabljajo za dinamično in odzivno opazovanje procesov na zemeljski površini iz zraka in imajo izrazite civilne in vojaške aplikacije. Civilne aplikacije obsegajo celotno področje pridobivanja in obnavljanja podatkov za GIS sisteme, opazovanje dinamičnih procesov na zemlji kot so promet, naravne nesreče oz. dinamični geološki pojavi, opazovanje in situacijsko zavedanje v primeru požarov, celoten spekter dejavnosti povezan s civilno zaščito ter celoten spekter dejavnosti povezan z gradbeništvom, geodezijo ter kontrolo stanja infrastrukure, od distribucije elektrike, plina do cestnega in telekomunikacijskega omrežja. Vojaške aplikacije so povezane predvsem s taktičnim in strateškim sistemom pridobivanja informacij na bojišču z minimalno izpostavljenostjo in nevarnostjo za vojaka. Področje delovanja je izrazito interdisciplinarno in obsega aeronavtični inženirning, raziskave in razvoj na področju materialov, elektronike, telekomunikacij in energetskih sistemov, vodenje procesov, daljinsko zaznavanje,  finance in pravo.

Eno izmed letal, ki je bilo razvito v podjetju, in prvo v svoji kategoriji na svetu, ki  lahko doseže višino nad 4000 m nad morjem, je BRAMOR gEO. Letalo je težko 4kg, razpon kril pa meri 2,3 m. Vzlet letala je omogočen s pomočjo elastičnega katapulta. Celoten let letala od vzleta do pristanka je popolnoma avtonomen, vendar omogoča tudi spremembo leta v vsakem trenutku s pomočjo bazne postaje. Ogrodje letala sestoji iz materialov kot so kevlar, karbonska in vektranska vlakna. Kamera na letalu ima ločljivost 24 MP, omogoča pa izdelavo ortofoto posnetkov z ločljivostjo 1 cm (običajne najboljše ločljivosti ortofoto posnetkov znašajo prb. 20 cm). Na tej povezavi si lahko ogledate video o karakteristikah in uporabi brezpilotnega letala BRAMOR gEO.

29. julija 2012 je podjetje C-ASTRAL v Čilu začelo z zajemanjem ortofoto posnetkov rudnikov na odprtem, ki se nahajajo na višinah od 1500m do 4000m. Že uro po preletu sta bila izdelana tako digitalni model reliefa kot ortofoto mozaik.

Razpored dejavnosti na delavnici po dnevih bo znan v pričetku prihodnjega leta.

Vir: Spletna stran Primorskega tehnološkega parka, d.o.o., Slovenski letalski portal