Vesolje je blizu!

Da dijakom in njihovim mentorjem ne manjka dobrih idej, smo se lahko prepričali na zaključnem srečanju natečaja Slovenija iz Vesolja, ki se je odvilo v sredo, 22. maja, v svečani dvorani Fakultete za gradbeništvo in geodezijo. Približno 50 dijakov iz 10 slovenskih srednjih šol je v šolskem letu 2012/2013 pripravilo 10 raziskovalnih nalog z raznovrstnih področij, povezanih s temo vesolja.

Zbrane je na začetku nagovoril prof. dr. Krištof Oštir, ki je izpostavil, da je v Sloveniji dovolj dela za vse, ki imajo voljo po tveganju, ter si obenem izposodil misel dijakov iz Ajdovščine, ki so v raziskovalni nalogi zapisali: »Imeli smo veliko izzivov, vendar smo se jih lotili z veseljem. »

V naslednjih minutah je zagotovo komu zastal dih, s svojim obiskom nas je namreč presenetila ameriška astranavtka slovenskega rodu Sunite Williams. Navdihujoč prikaz življenja na vesoljski postaji zagotovo ni nikogar pustil ravnodušnega.

Sunita in dijaki.Foto: Tadej Zupančič

Da je priložnosti veliko, le svojim sanjam je potrebno slediti, je prikazal g. Slawomir Zdybski iz Pisarne za izobraževanje Evropske vesoljske agencije (ESA), ki je uvodoma predstavil ureditev in organizacijo Evropske vesoljske agencije, v nadaljevanju pa predstavil kopico projektov, v katere se lahko vključijo mladi, ki jih zanima inženirsko in raziskovalno delo na področju vesoljskih tehnologij. Uvodni predstavitveni del je z opisom dejavnosti dopolnil g. Bojan Verce iz podjetja C-Astral, ki je letošnji sponzor ene izmed glavnih nagrad.

Led predstavitev raziskovalnih nalog dijakov je prebila skupina iz Šolskega centra Srečka Kosovela iz Sežane, ki se v tem šolskem letu pripravlja na spust atmosferske sonde. Pokazali so svojo zasnovo sonde ter navdušili z interaktivno povezavo programa za čitanje podatkov senzorja za temperaturo.  V nadaljevanju so dijaki iz Šolskega centra Rudolfa Maistra Kamnik prikazali, kako lahko s pomočjo 3D modela mesta izračunamo osončenost ter preučili možnosti za samopreskrbo starega mestnega jedra Kamnika. Dijaka iz Krškega sta prikazala, kako lahko GIS tehnologije uporabimo za reševanje konkretnih izzivov v lokalnem okolju. V občini Krško sta namreč popisala vse kolektorje in fotovoltaične naprave, ki so se pojavile med leti 2006 in 2012, vektorske sloje pa sta predala Poklicni gasilski enoti Krško, ki jim bodo ti podatki v pomoč pri morebitnih intervencijah.

Da so sončne elektrarne aktualna tema, so pokazali dijaki iz gimnazije Ravne na Koroškem, ki so tako otvorili drugi set predstavitev. Izračunali so odvisnost sončevega obseva in pridobljene energije od naklona in usmerjenosti strehe. Vsem tistim, ki v zvezdnato nebo ne pogledamo tako pogosto in natančno, sta dijaka iz Gimnazije Murska Sobota v nadaljevanju s pomočje astrofotograije prikazala burno in zanimivo dogajanje v atmosferi Jupitra. V raziskovalni nalogi sta skušala določiti tudi položaj Velike rdeče pege. Da vesolje ni le opazovanje Zemlje in pa tehnologije, so dokazali dijaki iz Srednje šole Slovenska Bistrica. Vesoljskega raziskovanja so se lotili v izzivu simulacije samovzdržnega bivanjskega okolja, t.j. skušali so ugotoviti, koliko rastlin potrebujemo v izoliranem prostoru, da še lahko preživimo. V nebo pa so zrli tudi dijaki Srednje šole Veno Pilon iz Ajdovščine, ki so preučili številne možnosti ter rešitve za vzpostavitev upravljanja kupole in teleskopa na daljavo, ki bi astronomskih nadobudnežem omogočila opazovanja neba iz domačega naslonjača.

V tretjem sklopu predstavitev so dijakinje iz Gimnazije Jurija Vege iz Idrije prikazale, kako lahko zvezdam v zvezdnim kopicam določimo približno starost, dijaki iz Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije iz Ljubljane pa so z zanimivo video predstavitvijo prikazali, kako lahko napovemo prehod vremenskega satelita NOAA19 čez Ljubljano. Kot zadnji so svojo nalogo predstavili dijaki iz Gimnazije Vič. Da bi pridobili nove meritve senzorjev, so izboljšano sondo spustili ponovno, tokrat iz Karlovca na Hrvaškem. Analizirali so vertikalne profile temperature in vetra, ter jih primerjali z modelno napovedjo Centra odličnosti Vesolje-SI.

Po vseh zaključenih predstavitvah se je ponovno sestala komisija, ki je imela pri ocenjevanju težko nalogo, a je na koncu vendarle razglasila letošnje zmagovalce. Tridnevne delavnice vodenja brezpilotnega letala se bodo udeležili dijaki iz Šolskega centra Rudolfa Maistra Kamnik, DLR pa bosta obiskali raziskovalni skupini iz Gimnazije Murska Sobota in Srednje šole Veno Pilon iz Ajdovščine.

Dijaki iz Kamnika.Zmagovalna skupina iz Kamnika.

Dijaki iz Ajdovscine.Zmagovalna skupina iz Ajdovščine.

Dijaka iz Murske Sobote. Zmagovalna skupina iz Murske Sobote.

Dijakom in njihovim mentorjem se zahvaljujemo za sodelovanje, podporo in navdih. Predvsem pa hvala, ker si upate tvegati in pokazati, da je vesolje zares blizu.

Fotogalerija: Obisk Sunite Williams + Predstavitve dijakov